تحولات صنعت چاپ و بسته بندی پس از کرونا | ترام

تغییر زبان

تحولات صنعت چاپ و بسته بندی در جهان پس از کرونا

تحولات صنعت چاپ و بسته بندی در جهان پس از کرونا

زمان مطالعه: ۱۰ دقیقه

کووید۱۹ فراتر از باورهای عموم ملت ها، جهان را با تحولات عمیق و وسیعی رو به رو کرده است و با شیوع جهانی آن، بسیاری از بنگاه‌های اقتصادی تولیدی و خدماتی تحت تأثیر آثار منفی آن قرار گرفتند. پس از گذشت نزدیک به دو سال از ظهور این پاندمی، نمی توان از تأثیرات کوتاه مدت و بلند مدت این ویروس بر رفتار مصرف کنندگان در کشورهای مختلف چشم پوشی کرد. در واقع جهان پس از کرونا که به گفته ی Mckinsey، نرمال بعدی (next normal) نامیده شده است، با توجه به همه گیری این ویروس و تغییرات دیرپای این پاندمی در اقصی نقاط جهان، بدون شک شبیه به پیش از زمان وقوع پاندمی نخواهد بود.

در میان صنایع مختلف، شرکت‌های بسته‌بندی نیز به منظورآماده سازی خود برای رویارویی با تغییرات ترجیحات مصرف کنندگان و حرکت به‌سوی نرمال بعدی ، علاوه بر شاخصی مانند قیمت‌های منطقی، نیازمند بازاندیشی درباره ی شاخص هایی چون راحتی و عملکرد درباره­ ی طراحی بسته‌بندی نیز خواهند بود.

در مطالعات انجام شده در شماری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، مصرف کنندگان به لزوم اطمینان درباره­ ی بکارگیری ملاحظات زیست محیطی در بسته بندی ، طراحی مناسب و مطمئن با توجه به افزایش نگرانی‌های مشتری ها در خصوص مسائل بهداشتی و همچنین طراحی جذاب و مناسب برای تجارت الکترونیک با توجه به افزایش چشمگیر فروش آنلاین محصولات در دوران پاندمی، اذعان داشته اند.

نیاز به بسته بندی های منطبق بر پایداری

صنعت چاپ و بسته بندی نیز مانند سایر صنایع در آغاز پاندمی با شوک بزرگی مواجه شد به گونه ای که تقاضا برای بسته بندی های پلاستیکی که در سالهای اخیر به دلیل افزایش آگاهی درباره ی اثرات مخرب زیست محیطی آن، کاهش یافته بود، به یکباره افزایش یافت و بسیاری از کارخانجات  تولیدی بسته بندی ناگزیر به ارائه­ ی این نوع بسته بندی نیز روی آوردند. خوشبختانه پس از گذشت چندین ماه با استناد به یافته های تکمیلی و جدیدتر درباره ی چگونگی شیوع ویروس کرونا، کم کم نیاز به بسته بندی پلاستیکی کاهش یافت و در پی آن، مسئله ی پایداری در بسته بندی اهمیت فراوانی یافت. حساسیت های جوامع پیشرفته و تلاش های سازمانهای بین المللی درباره­ ی جلوگیری از گسترش فعالیت های آسیب زا به محیط زیست و همچنین  تدوین برنامه های آموزشی و تبلیغاتی در جهت استفاده از مواد قابل بازیافت، شرکت های فعال در حوزه ی بسته بندی را به در نظر گرفتن الزامات پایداری در مواد و شیوه ی تولید بسته بندی های خود سوق داده است.

 

 

اطمینان از رعایت الزامات بهداشتی در بسته بندی

بسته بندی علاوه بر نقش حفاظت از آسیب های فیزیکی محصولات، نیازمند بکارگیری از اصول و روش هاییست که از فساد شیمیایی محصولات مختلف به ویژه محصولات غذایی، دارویی و بهداشتی جلوگیری نماید. از تغییرات الگوهای ذهنی مصرف کنندگان در طی پاندمی کووید۱۹، افزایش توجه به رعایت الزامات بهداشتی در چگونگی تولید و بسته بندی محصولات فاسدشدنی می باشد. ترس و اضطراب ناشی از شیوع کووید۱۹ مصرف کنندگان را در زمینه ی سلامت محصولات خریداری شده حساس تر نموده  و صنعت بسته بندی نیز با توجه به کاربرد حفاظتی آن در محصول از این حساسیت ها مستثنی نخواهد بود. بدیهیست ظهور این ترند، شرکت های بسته بندی را وادار به رعایت شاخص های کیفیتی با استاندارد بالا و همچنین آگاهی و اطمینان بخشی به مصرف کنندگان در این زمینه خواهد کرد.

افزایش تجارت الکترونیکی و خریدهای آنلاین

سیاست های دولت ها در اعمال محدودیت های رفت و آمد در دوران پاندمی و و همپنین نگرانی های گسترده از ابتلا به کووید۱۹ در مکان های عمومی، منجر به رشد سریع تجارت الکترونیک و افزایش فروش آنلاین حتی برای محصولاتی که تا پیش از پاندمی از طریق بازارهای فیزیکی به فروش می رسیدند، شده است. در این میان لزوم طراحی بسته بندی هایی که علاوه بر مرتفع نمودن نیازهای اولیه ی بسته بندی، متناسب با فروش آنلاین آن باشد، بیش از گذشته احساس می شود.

در مطالعه ای که در دوران کرونا به منظور ارزیابی فاکتورهای مؤثر بر رفتار خریداران آنلاین انجام شده است ۸۱% مصرف کنندگان به سلامت و ایمنی بسته بندی به عنوان فاکتوری کلیدی و مؤثر در تصمیم گیری نهایی خرید اشاره کرده اند که این امر حاکی از این مسئله است که فعالان حوزه ی بسته بندی باید در طراحی بسته بندی های خود، ترجیحات مصرف کنندگان را لحاظ کرده و با بکارگیری متدهای متنوع، بتوانند در تولید بسته بندی هایی با کارایی و جلوه ی بصری بالا، در عرصه ی تجارت الکترونیک موفق عمل کرده و پاسخگوی نیازهای تغییر کرده ی مصرف کنندگان در دوران پاندمی و پس از آن باشند.

 

جمع بندی

کووید۱۹ تولیدکنندگان صنایع مختلف را با این واقعیت رو به رو کرد که در مواجهه با بحران های جهانی، نیازمند چابکی بیشتری هستند. در این میان توجه به الگوهای رفتاری تغییر پیدا کرده ی مصرف کنندگان نهایی محصولات، برای شرکت های تولیدی بسته بندی اهمیت بسزایی دارد. هرگونه تعلل در این زمینه، ناکارآمدی و عدم کارایی در صنعت چاپ را در آینده به دنبال خواهد داشت. در این میان رصد کردن رفتار مصرف کنندگان و پیش بینی کردن نیازهایشان در آینده پس از کرونا و همچنین برنامه ریزی و اقدام برای مرتفع نمودن این نیازها می تواند مزیتی رقابتی برای شرکت هایی داشته باشد که محصولات آنها به بسته بندی  نیاز دارد.

منبع:

Mckinsey